Styckning kalv }
(Styckningsschema kalv, styckdelar kalv)
Swedish calf cuts
découpe du veau suédoise
parti di vitello svedese
Schwedisches Kalb einzelteile
cortes de ternera sueco
Kalvar delas in i tre åldersgrupper, spädkalv 1-3 månader, uppfödda på dimjölk, gödkalv 4-5 månader uppfödd på dimjölk, med nästan vitt fett och mellankalv, som vanligtvis är det som förekommer till försäljning, högst 8 månader gammal. En mellankalv väger cirka 300 kilo, varav slaktvikten är ungefär 150 kilo. En ko väger det dubbla (läs mer > Om kalvkött). En kalv finstyckas vanligtvis lika mycket som en ko på grund av sin litenhet.
Framdelskött:- Kalvmule, kalvkind (kindbackar)
- Hals används mest till kalvfärs.
- Högrev
- Kalventrecote
- Kalvbringa
- Kalvbog
- Framlägg kalv
Mittdelskött:
- Kotlettrad (ytterfilé, kalvkotletter)
- Kalvfilé (innerfilé)
- Rostbiff
- Tunnbringa
Bakdelskött:
- Rullen av kalv
- Kalvytterlår
- Kalvinnanlår
- Fransyska kalv
- Baklägg kalv
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12