Spickekorv är klassisk påläggskorv med anor från medeltiden. En gammaldags salami (läs mer > Salami, rökt medvurst). Det är en klassisk korv där hård saltningen fungerade som konserveringsmetod. "Spicken" = gammalt ord för torr, saltad. Består av griskött blandad med späck, lök och kryddor, som lagts i saltlag i flera veckor. Därefter hängs korven upp i tort utrymme för att lufttorka. Under torkningen tränger salt ut ur korven och bildar ett yttre saltlager utanpå korven. Numera med plastskinn mer likt en vanlig salami och inte som denna författares barndomsminne av ett härligt salt yttre.

  • Korvtyp: Råtorkad, fermenterad påläggskorv (ty. Rohwurst). Alternativt rårökt eller rökaromkokt. Grov- eller mellangrovt mald köttmassa stoppad i fjälster (numera tyvärr ersatt av ett vitt plastskinn som på bilden ovan). 
  • Smak: Mycket salt.
  • Alternativ vara: Salami eller rökt medvurst.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i butik, förekommer lokalt producerad av lokala små producenter.
  • Jämförpris: Mycket högt för att vara tillbehör. Mer relevant är att jämföra med huvudråvaror som korv: Medellågt, cirka 200 kr/kg.
  • Förvaring: 0-4°C. Hållbar en vecka eller mer. Se förpackning.
  • Näring cirka: Kötthalt hög, vattenhalt låg 40-45%, fetthalt hög 25-30%, protein hög ~25%, kolhydrater obetydligt, salthalt hög ~4%, energi hög 300-350 Kcal/100g.


SÅ ANVÄNDS SPICKEKORV

Korven skivas tunt och inmundigas som smörgåspålägg eller som tilltugg till en väl kyld öl.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Påläggskorv, leverpastej

Salami, rökt medwurst

Korvkvalité

Korvmatematik, köttandel