Basköksknivar
(brödkniv, kockkniv, filékniv, allkniv, allroundkniv, fruktkniv, grönsakskniv)
Basköksknivar omfattar de fem viktigaste köksknivarna.
Brödkniv (blad ca 20-25 cm långt med sågtandad egg). Används till att skära bröd och andra mjuka varor med segt skal. Används ej till kött, fisk, frukt eller grönsaker.
Kockkniv (blad ca 20-25 långt och 4-6 cm brett). Bra till att hacka allt från stora köttbitar till finaste örter.
Filékniv (blad 20-25 cm långt och 1,5 cm brett). Med sitt smala och mjuka blad, ett utmärkt verktyg för att filéa fisk och skära ut fågel. Se bara till att den är riktigt vass.
All(round)kniv (blad 13-18 cm långt och ca 3 cm brett). En kniv för att skiva, skala och rensa det mesta. Passar till att hacka mindre varor såsom svamp och räkor.
Frukt- och gröntkniv (blad 6-8 cm lång, ca 2 cm bred). En liten kniv behövs för allt rens- och pillarbete. En kort kniv med uppåtböjd spets lämpar sig väl till att skala runda frukter och grönsaker, skära ut ögon ur potatis och frön ur paprika etc.
Läs mer
Film: Mannerström om knivskötsel
Film: Tommy Myllymäki om knivar
Recept med Basköksknivar
Det finns 1 recept med Basköksknivar
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman