Fotograf/bild: Shop Cordon-Bleu +
Pressverktyg
(potatisstöt, potatispress, purépress, vitlökspress, citruspress, tomat- och grönsakspress)
1 écrase-purée 2 presse-purée 3. moulinette 4 presse-ail 5 presse-agrumes
3 passatutto
Pressverktyg används främst för bearbetning av grönt.
- Potatisstöt (fr. écrase-purée) används för att mosa potatis, eller andra rotfrukter. Det finns olika modeller, bland annat med en hålplatta som ger finare mos än den på bilden. Stöt/mosa direkt i kastrullen med mjölk och smör tillsatt.
- Potatispress, purépress (fr. presse purée) kan se ut som en stor vitlökspress. Sådan ger ett luftigt mos utan klumpar. Potatisen pressas genom små hål. Bra även till andra rotfrukter och frukt.
- Purépress (moulinette) används till att mosa frukt och grönsaker. Apparaten har skivor med olika grova hål, vilket ger valfri finfördelning på moset. Det finns en mindre modell för spädbarnsmat.
- Vitlökspress (fr. presse-ail) är inte ett növändigt verktyg. Många kockar finhackar, eller mosar med bladet på en stor kniv.
- Citruspress (fr. presse-agrumes) är ett bra hjälpmedel för att pressa saften ur citrusfrukter. Läs mer > Citruspress
Andra pressar förekommer, till exempel "korvstoppare" (se dito), eller tomatpress och grönsakspress vilka främst används i industrin och storhushåll.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09
Läs mer
Recept med Pressverktyg
Det finns 4 recept med Pressverktyg
-
Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skal
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pressad potatis
Tid: 25 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Plankstek, en 1900-tals klassiker
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan