Vetekli
(vetefibrer, kruskakli, extra grovt vetekli)
wheat bran
son de blé
crusca di frumento
Weizenkleie
salvado de trigo
Vetekli (fr. son de blé) är vetekärnans olika skalskikt (vete har 8 olika skikt), som utgör cirka 14% i vetekärnan. Ej att förväxla med "agn", läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling vetekli: 1 dl = 30 gram. 100 gram = 3,3 dl. 
Kruskakli: 1 dl = 20 gram. 100 gram = 5 dl. - Smak: Nötaktig.
 - Alternativ vara: Rågkli, havrekli.
 - Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning. Nyckelhålsmärkta produkter finns.
 - Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
 
Kruskakli (extra grovt vetekli) är vetekli med extra högt fiberinnehåll. Namnet från italienskans crusca = kli. Kruska är särskilt populärt bland vegetarianer och hälsokostivrare. Varan introducerades i Sverige i samband med frisksportsrörelsen på 1930-talet.
Hälsa/näring: Kli består till stor del av cellulosa och andra vattenupptagande kolhydrater (kostfibrer) som kroppen inte kan tillgodogöra sig, men som hjälper till att hålla igång tarmverksamheten och påverkar näringsupptaget. Vetekli: Proteinhalt cirka 15%, fibrer 40%. Kruskakli: Proteinhalt cirka 15%, fibrer 50%. 
SÅ ANVÄNDS VETEKLI
Vetekli används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa en brödform eller för att blanda i köttfärs.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01
Läs mer
Sädeskornets anatomi Havrekli Rågkli