
Rågkli
(rågfibrer)

rye bran

son de seigle

crusca di segale

Roggenkleie

salvado de centeno
Rågkli är rågkärnans olika skalskikt, ej att förväxla med agn. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling rågkli: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,55 dl.
- Smak: Nötaktig.
- Alternativ vara: Vetekli, havrekli.
- Försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Kli består till stor del av cellulosa och andra vattenupptagande kolhydrater (kostfibrer) som kroppen inte kan tillgodogöra sig, men som hjälper till att hålla igång tarmverksamheten och påverkar näringsupptaget.
SÅ ANVÄNDS RÅGKLI
Rågkli används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa en brödform eller för att blanda i köttfärs.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Läs mer
Sädeskornets anatomi Vetekli Havrekli Om råg