Havrekli

Havrekli

(havrefibrer)

Engelsk översättning

oat bran

Fransk översättning

son d´avoine

Italiensk översättning

crusca di avena

Tysk översättning

Haferkleie

Spansk översättning

salvado de avena

Havrekli (havrefibrer) är havrekärnans olika skalskikt, ej att förväxla med oätliga agn. Havrekorn har fast sittande agnar ("skrov") runt kärnan, som först poleras bort. Därefter ångprepareras och valsas kärnorna, varefter kli avskiljs genom siktning. Läs mer > Sädeskornets anatomi.

  • Vikt/omvandling havrekli: 1 dl = 25 gram. 100 gram = 4 dl.
  • Smak: Nötaktig.
  • Alternativ vara: Rågkli, vetekli.
  • Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning. Nyckelhålsmärkt och biodynamiskt odlat havrekli finns.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Kli består till stor del av cellulosa och andra vattenupptagande kolhydrater (kostfibrer). Proteinhalt cirka 19% och fibrer 18%, varav 12 enheter är olösliga och 6 är vattenlösliga så kallade betaglukaner (läs mer > Betaglukan). Olösliga kolhydrater kan kroppen inte tillgodogöra sig, men dessa hjälper till att hålla igång tarmverksamheten. De lösliga påverkar ämnesomsättningen positivt, bland annat kan de sänka förhöjda kolesterolvärden.
 

Miljö: Det finns biodynamiskt odlad havrekli.


SÅ ANVÄNDS HAVREKLI

Havrekli används till gröt, i matbröd och müsli. Kan även fungera som alternativ till ströbröd t.ex. vid panering.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Om havren Vetekli Rågkli

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem