Vetekärnor

Vetekärnor

Engelsk översättning

wheat kernels

Fransk översättning

noyau de blé

Italiensk översättning

frumento nucleo

Tysk översättning

Weizenkern

Spansk översättning

núcleo de trigo

Vetekärnor är vetekorn utan agnar bestående av frövita, kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi.

  1. Matvete (fullkornsvetekärnor) är hela vetekärnor inklusive kli och grodd. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp. Matvete kan användas i bröddeg, sallader, grönträtter, grytor eller som tillbehör till mat i stället för ris, bulgur eller dylikt.
    Läs mer > Matvete.
  2. Vetekross är hela vetekärnor som klippts i bitar, dvs inklusive kli och grodd. Kan blandas direkt i bakdeg, eller först blötläggas och kokas för att bli mjuka. Läs mer > Vetekross.
  3. Vetegroddar är växtens embryo som utgör cirka 3% av vetekärnan. Groddarna kan användas i bröd, müssli, sallader m.m. Läs mer > Vetegroddar.
  4. Vetekli (vetefibrer) är vetekärnans olika skalskikt, som utgör cirka 14% i vetekärnan. Används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa brödform eller för att blanda i köttfärs. Läs mer > Vetekli.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Matvete Vetekross Vetegroddar Vetekli Sädeskornets anatomi

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem