
Vetegroddar

wheat germ

germe de blé

germe di grano

Weizenkeime

germen de trigo
Vetegroddar (fr. germe de blé) är växtens embryo som utgör cirka 3% av vetekärnan. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 35 gram. 100 gram = 2,85 dl.
- Smak: Nötaktig.
- Alternativ vara: Havrekärnor även kallat havregroddar.
- Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: I grodden finns alla ämnen t.ex. protein, vitaminer och mineralämnen. Mycket hög proteinhalt (25%), högt fiberinnehåll (ca 22%) och extra rikt på E-vitamin. Det finns nyckelhålsmärkta vetegroddar.
SÅ ANVÄNDS VETEGRODDAR
Vetegroddar skall inte förkokas utan används som de är. Kan tillsättas bröddeg och ingå som grötingrediens. Av groddarna gör man också vetegroddsolja (läs mer > Andra oljor).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Läs mer
Sädeskornets anatomi Havrekli