
Straccetti alla romana, klassisk kötträtt med rucola från Rom
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 163

Kcal / portion: 719

GBR (GI) / port: 18
Recept: 719 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 5%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Spetziata" under bilden ovan.- Ansa och skölj rucola. Låt rinna av. Halvera tomater. Skär köttet i 3 mm tunna skivor. Tjockare skivor bankas ut. Skär köttet i strimlor. Vänd köttbitarna i mjöl.
- Stek: Hetta upp olja i panna med vitlök. Ta bort vitlöken och lägg i köttet. Bryn köttet i hög värme på alla sidor. Tillsätt vitt vin och tomater. Låt koka under omrörning tills nästan all vätska kokat bort. Smaka av med salt och peppar.
- Om man vill lättsteks även rucolan vilket mildrar smaken. I filmen läggs rå rucola på tallriken och köttet läggs ovanpå. Garnera med riven hårdost om så önskas. Servera med ett gott bröd till.
Kockens kommentar
Straccetti är en klassisk rätt i Rom och regionen Lazio. Straccetti betyder "små trasor" vilket syftar på det strimlade köttet.Rucola är en sallatsliknade grönsak. Det finns tre likartade arter i två släkten som odlas och saluförs som rucola. Rucola har odlats i Italien sedan romartiden (läs mer, klicka på ingrediensen). I stället för rucola kan någon cikoriasallat användas som också har bitter smak, till exempel rosésallat. Läs mer > Om cikoriasallat.