
Rostad eller grillad vitlök
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 124

GBR (GI) / port: 6
Recept: 496 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Tastemade" under bilden.- Värm upp ugnen på 200°C.
- Skär av den spetsiga ovansidan så att lökklyftorna exponeras. Har man tillgång till elefantvitlök kan den användas (se kommentar). Lägg löken i ugnsfast form eller i en muffinsform.
- Häll matolja på löken, fyll hålen. Krydda med salt och peppar. Även med rosmarin eller timjan om så önskas. Täck ytan med folie. Gör foliepaket om löken skall grillas.
- Ställ in i ugnen eller lägg paketen på grillen i 30-40 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Kläm ut lökklyftorna ur löken (se filmen) eller pilla ut dem med en smal kniv.
- Löken är god att ätas som den är på en rostad smörgås som i filmen eller som tillbehör till mat eller mosad som smaksättare. Passar på bakad potatis med gräddfil eller mixad med parmesan.
Kockens kommentar
Elefantvitlök är som en stor vitlök men inte lika "klyftig" och har mildare smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)