
Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 327

Kcal / portion: 242

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2905 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tårtbottnar > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
Finbrödshistoria > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Scandinavian" under bilden ovan. Filmreceptet avviker lite får detta recept.
- Alla ingredienser utom smör bör vara rumsvarma. Skålla och skala mandel. Rita tre cirklar 20 cm breda på bakplåtspapper.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Marängbotten: Styvvispa äggvita med socker till hårt skum (raka toppar, läs mer > Så vispas ägg). Socker tillsätts lite i taget. Bred ut smeten i cirklarna på bakpappret.
- Grädda i ugn 15-20 minuter, de skall vara lite mjuka. Ta ut. Låt svalna innan pappret tas bort.
- Knäckbräck: Smält socker i stekpanna. Lägg i mandlarna och låt sockret karamellisera, bli brunt (vid 150°C). Häll över på bakplåtspapper och låt stelna. Krossa i mortel.
- Smörkräm: Rör samman gulor, grädde och socker i en kastrull. Värm på och låt sjuda på svag värme under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Krämen får inte koka (max 80°C).
- Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Rör ner kallt smör klickvis, lite i taget. Rör samman till jämn smet. Låt krämen kallna (i kylskåp).
- Tårta: Lägg samman tårtbottnarna med smörkräm och krossad mandel mellan lagerna och på toppen. Garnera gärna med färska hallon. Ställ tårtan i sval eller kyl i avvaktan på servering.