Hård knäckbräck
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Sats (ugnsplåt): 1

Karamellisering >

 

 

Om kandering >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hård knäckbräck

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 536

Kcal / portion: 1404

GBR (GI) / port: 25

Recept: 1404 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 33%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 5%

Portionsvikt: 262 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Karamellisering > Äts ej

Om kandering > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (15 min )

  1. Smält socker på medelvärme i en stekpanna (helst nonstickbehandlad). Tillsätt mandlar och/eller andra nötter.
  2. Rör om tills dess att sockret börjar få mörkbrun färg och kletar fast på mandlarna. Undvik att hårdbränna sockret, vilket ger lätt besk smak.
  3. Häll upp på smörpapper. Sära gärna nötterna med sked eller gaffel från varandra. Varning för att de är brännheta! Låt svalna. Bryt i bitar eller finhacka om så önskas.

Kockens kommentar

Kanderade mandar och nötter kan användas som snacks (ljumma eller kalla), eller som ingrediens i eller på tårtor, kakor och till efterrätter. Man kan ge extra piff åt anrättningen genom att tillsätta någon krydda. Läs mer > Om knäck och kola.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Halvhård knäckbräck

Kanderade brända mandlar

Nougatine, hård fransk nötknäck

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem