Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 536
Kcal / portion: 1404
GBR (GI) / port: 25
Recept: 1404 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 33%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Karamellisering > Äts ej
Om kandering > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Smält socker på medelvärme i en stekpanna (helst nonstickbehandlad). Tillsätt mandlar och/eller andra nötter.
- Rör om tills dess att sockret börjar få mörkbrun färg och kletar fast på mandlarna. Undvik att hårdbränna sockret, vilket ger lätt besk smak.
- Häll upp på smörpapper. Sära gärna nötterna med sked eller gaffel från varandra. Varning för att de är brännheta! Låt svalna. Bryt i bitar eller finhacka om så önskas.
Kockens kommentar
Kanderade mandar och nötter kan användas som snacks (ljumma eller kalla), eller som ingrediens i eller på tårtor, kakor och till efterrätter. Man kan ge extra piff åt anrättningen genom att tillsätta någon krydda. Läs mer > Om knäck och kola.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).