Halvhård knäckbräck
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Satser (ugnsplåt): 1

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Halvhård knäckbräck

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 486

Kcal / portion: 2912

GBR (GI) / port: 42

Recept: 2912 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 34%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 599 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

...

Skapat av
Arla

Tillagning (1 tim )

  1. Dela nötter i stora bitar.
  2. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock. Rör om då och då. Knäcken är klar vid temperatur 130°C. Gör kulprov.
  3. Koktid cirka 25 minuter i en vid kastrull eller cirka 35 minuter i en smalare kastrull.
  4. Rör ner nötter och smör i smeten.
  5. Häll ut smeten på plåt med oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med vass kniv. Förvara i kyl.

Kockens kommentar

Med lite kakaopulver i smeten får man chokladknäck. Denna knäck är halvhård (inte karamellfast) modell svensk standardknäck (se dito recept) tack vare att grädde ingår i smeten och att den kokas till 130

°C. Jämför med recept Hård knäckbräck. Läs mer > Om knäck och kola.


 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

 

Alternativ

Hård knäckbräck

Svensk standardknäck

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem