Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 486

Kcal / portion: 2912

GBR (GI) / port: 42
Recept: 2912 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 34%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Arla
Tillagning (1 tim )
- Dela nötter i stora bitar.
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock. Rör om då och då. Knäcken är klar vid temperatur 130°C. Gör kulprov.
- Koktid cirka 25 minuter i en vid kastrull eller cirka 35 minuter i en smalare kastrull.
- Rör ner nötter och smör i smeten.
- Häll ut smeten på plåt med oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med vass kniv. Förvara i kyl.
Kockens kommentar
Med lite kakaopulver i smeten får man chokladknäck. Denna knäck är halvhård (inte karamellfast) modell svensk standardknäck (se dito recept) tack vare att grädde ingår i smeten och att den kokas till 130
°C. Jämför med recept Hård knäckbräck. Läs mer > Om knäck och kola.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).