Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Sats (ugnsplåt): 1

Karamellisering >

 

 

Om sockerlag >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 514

Kcal / portion: 4152

GBR (GI) / port: 198

Recept: 4152 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 21%

Kolhydrater: 73%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 808 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Karamellisering > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "750 Grammes" under bilden.

  1. Blanda vatten, glukos och socker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp, rör om. Låt det bubbelkoka på jämn värme utan att röra om, till temperatur 190°C för att karamellisera. Använd en sockermometer.
  3. Tillsätt mandelflarnen och rör om. Tillsätt smör och rör om tills smöret lösts upp i smeten.
  4. Häll upp smeten på en bakduk av silikon. Vik över halva sidan och kavla ut smeten till ett tunt lager. I brist på sådan häll upp på smörad plåt eller bakplåtspapper och platta till så jämnt som möjligt. Låt kallna.
  5. Använd knäcken som snacks, eller som garnityr av desserter. Kan också krossas och användas i dessert.

Kockens kommentar

Nougatine är nötknäck på franskt vis (nougat = innehåller nötter, läs mer > Om nougat). Vatten är inte nödvändigt, men utan måste sockret smältas mycket försiktigt under ständig omrörning. Med vatten får karamellen mörkare färg och skarpare smak. Glykossirap är inte heller nödvändigt, men glykosen hämmar kristallisering (grynighet). Inte heller smör är helt nödvändigt, men ger smörigare, glansigare och smakrikare resultat. Läs mer > Om knäck och kola.


 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Vattenreduktion: = vatten som kokar bort. Införs för att få korrekta näringsvärden och rättvisande portionsvikt. Läs mer > Om vattenreduktion.

Alternativ

Svensk halvhård knäck

Brittle, engelsk nötknäck

Halvhård knäckbräck

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem