
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 514

Kcal / portion: 4152

GBR (GI) / port: 198
Recept: 4152 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 21%
Kolhydrater: 73%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Karamellisering > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "750 Grammes" under bilden.
- Blanda vatten, glukos och socker i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp, rör om. Låt det bubbelkoka på jämn värme utan att röra om, till temperatur 190°C för att karamellisera. Använd en sockermometer.
- Tillsätt mandelflarnen och rör om. Tillsätt smör och rör om tills smöret lösts upp i smeten.
- Häll upp smeten på en bakduk av silikon. Vik över halva sidan och kavla ut smeten till ett tunt lager. I brist på sådan häll upp på smörad plåt eller bakplåtspapper och platta till så jämnt som möjligt. Låt kallna.
- Använd knäcken som snacks, eller som garnityr av desserter. Kan också krossas och användas i dessert.
Kockens kommentar
Nougatine är nötknäck på franskt vis (nougat = innehåller nötter, läs mer > Om nougat). Vatten är inte nödvändigt, men utan måste sockret smältas mycket försiktigt under ständig omrörning. Med vatten får karamellen mörkare färg och skarpare smak. Glykossirap är inte heller nödvändigt, men glykosen hämmar kristallisering (grynighet). Inte heller smör är helt nödvändigt, men ger smörigare, glansigare och smakrikare resultat. Läs mer > Om knäck och kola.Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Vattenreduktion: = vatten som kokar bort. Införs för att få korrekta näringsvärden och rättvisande portionsvikt. Läs mer > Om vattenreduktion.