
Kanderade brända mandlar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 495

Kcal / portion: 559

GBR (GI) / port: 24
Recept: 1678 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 23%
Kolhydrater: 61%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Karamellisering > Äts ej
Om kandering > Äts ej
Om praliner > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Förbered: Skålla och skala mandel (läs mer > Skala mandel, nötter). Använd en tjockbottnad kastrull. Mandlarna bör ligga tätt och inte mer än i två lager när de kokas.
- Koka upp vatten och socker till 115-120°C, tills det börjar kristalliseras (blir lätt trögflytande).
- Tillsätt mandlar och kanel och låt sockret kristallisera (fästa) på nötterna under upprepad omrörning. Sänk gärna värmen något, annars kan sockret snabbt övergå i knäckform.
- Avbryt processen när massan är trögflytande och sockret fäst på mandlarna (allt socker är ljust brunt). Eller fortsätt att värma på lite till tills sockret börjar smälta igen och skiftar till en brunare färgnyans, men bara så länge att sockret fortfarande ligger kvar som klumpar runt mandlarna. Blir det för varmt smälter sockret ner och bildar knäck. Rör om regelbundet.
- Lägg mandlarna på en bricka. Skilj dem åt med två gafflar, medan de svalnar. Tänk på att de är mycket heta.
Kockens kommentar
Kanel kan utelämnas, men ger julsmak. Kandering av mandlar är en variant av knäck. Läs mer > Om knäck och kola.
Pralin: Enligt fransk definition är kanderade mandlar en pralin. Franska praliner tillagas lite annorlunda och är traditionellt rödfärgade (se recept > Pralin rouge). Läs mer > Om praliner.