
Frusen chokladmousse
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 469

Kcal / portion: 828

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4967 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 38%
Kolhydrater: 28%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så tempereras choklad > Äts ej
Om chokladdekoration > Äts ej
Om mousse > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 14 tim )
Se film, klicka på "cupcake Savvy" under bilden ovan.
- Dag 1 Kräm: Hacka choklad, lägg i bunke. Koka upp den mindre mängden grädde och häll det över chokladen. Låt stå ett par minuter utan att röra om (= ganache). Rör om och tillsätt resterande grädde som skall vara kall. Rör om till jämn smet. Filmplasta över ytan och ställ i kylen minst 6 timmar.
- Mousse: Ta ut och vispa krämen med elvisp luftig och krämig. Fyll en matsked smet i hålen på silikonform (med portionsstora hål). Tryck ut smeten ordentligt i botten och sidorna med en sked. Fyll på med smet och jämna till ytan med en tårtpalett. Eller gör som i filmen, tryck ner kex i smeten och jämna till. Krämen kan nu användas som ofryst mousse i serveringsglas om man vill. Ställ i frysen över natt.
- Dag 2: Ta ut moussen ur frysen och tryck ut bitarna ur formen. Lägg på portionsfat och ställ kallt. I filmen på konditorplattor.
- Dekoration: Smält och temperera choklad (läs mer > Så tempereras choklad). Strimla choklad sicksack från en sked på bakplåtspapper. Låt stelna. Tryck ut cirklar med en matcylinder som doppas i hett vatten (se filmen). Överflödig choklad finhackas. Lägg chokladen i kylen tills servering.
- Topping: Hacka choklad, lägg i skål. Häll på grädde, rör om. Mikra 20 sekunder, ta ut och rör om. Alternativt smält i vattenbadskastrull. Ställ in i kylskåp i avvaktan på servering.
- Servering: Ta ut chokladen och garnera kanten runt bakelsen med chokladkross. Ta ut topping, rör om och fyll en spris med stjärntyll. Spritsa en topp på varje mousse. Lägg på chokladskiva. Ställ kall i väntan på servering.
Kockens kommentar
Mousse fryses för att ge en stabil fristående bakelse utan tillsats av gelatin och för att ge glassliknande upplevelse. Läs mer > Om mousse.Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)