Chokladmoussekupoler med apelsinkräm
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 436
            Kcal / portion: 455
            GBR (GI) / port: 3
Recept: 3643 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 30%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på "Cooking Fantasies" under bilden.
- Apelsinfyllning: Riv skal av apelsin och pressa juice i en kastrull. Koka upp juicen och låt sjuda på medelvärme. Blanda rivet skal med socker, mosa ihop med fingrarna. Blanda med majsmjöl. Tillsätt juicen lite i taget till skalbladningen och rör om. Häll allt tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme under kontinuerlig omrörning tills krämen tjocknar och blir krämig. Ta av från värmen och låt svalna till 45C.
 - Tillsätt smör och mixa eller vispa samman till jämn smet. Häll smeten i silikonform med små kupoler (se filmen). Ställ in i frysen minst 2 timmar.
 - Chokladmousse: Lägg gelatin i kallt vatten. Koka upp mjölk. Ta av från plattan. Krama ur gelatinbladen med handen och tillsätt detta i mjölken. Smält choklad i mikro eller i vattenbadskastrull (läs mer > Smälta, temperera choklad). Lös upp gelatinet i mjölken. Blanda mjölken lite i taget med smält choklad. Vispa grädde lös. Sila ner chokladsmet i grädden, lite i taget och rör om till smet med jämn brun färg.
 - Moussekupoler: Häll smeten i silikonform, men inte ända upp. Ta ut apelsinfyllningen ur frysen och stoppa en i varje form. Fyll på med smet och jämna till ytan. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
 - Tårtbotten: Blanda mjukt smör med socker i en bunke. Tillsätt mjöl och kakaopulver och bakpulver. Riv ner skal från en apelsin. Blanda samman till en deg. Plasta in och lägg i kylen i minst 1 timme.
 - Förvärm ugnen på 180°C.
 - Grädda: Kavla ut degen på bakplåtspapper tillräckligt stor för antalet moussekupoler. Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
 - Spegelglasyr (chocolate mirror glaze):
 - Glasering: Ta ut och tryck ut moussekupolerna ur silikonformen. Lägg på galler
 
Alternativ
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
 - Inlagd, macererad frukt ¤
 - Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
 - Krämefterrätt, pannacotta, pudding
 - Fromage, mousse ¤
 - Maräng ¤
 - Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
 - Hemlagad glass ¤
 - Glassdessert ¤
 - Sorbet, sherbet, granité ¤
 - Cheesecakes ¤
 - Ostefterrätter
 - (Paj, tårta, bakelse >)
 - (Varma efterrätter >)