Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 333

Kcal / portion: 232

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3720 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 17%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 45 min )
För att tillaga vaniljhjärtan bör man ha speciella hjärtformar (se dito). Utan sådana lägger man en klick vaniljkräm på utskuret deghjärta, penslar kanten med äggvisp, lägger ett deghjärta över och trycker till med gaffel runt kanten så att degen fäster samman.
- Deg: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smör i tärningar och tillsätt det. Knåda hastigt samman med handen eller mixa i maskin till smuligt smör. Tillsätt äggula och vatten. Knåda/mixa samman till en jämn deg. Lägg den inplastad i kylen minst en halvtimme.
- Vaniljkräm: Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, vaniljkräm.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Kavla ut degen tunt. Stansa ut vaniljhjärtan med formarna enligt antal vaniljhjärtan. Lägg åt sidan. Stansa ut lika många till, men degen låt ligga kvar i formen. Fördela vaniljkrämen i formarna. Lägg över ett hjärta och tryck till kanten så att degen fäster ihop. Utan form enligt ovan. Lägg på ugnsplåt (med bakplåtspapper).
- Grädda formarna på ugnsgaller mitt i ugnen i 10-12 minuter.
- Ta ut och låt formarna svalna. Vänd formen och knacka lätt med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
Kockens kommentar
Vaniljhjärtan är klassiskt kaffebröd, numer sällsynt förekommande. Andra varianter är Smörhjärtan och Smördegshjärtan. Se respektive recept. Läs mer > Om formkakor.Linser/linzer: Byt ut hjärtformarna mot krusiga ovala bakelseformar och till citronkräm i stället för vaniljkräm så får man en Linser. Linzer är för övrigt en klassisk österrikisk mördegskaka av annat slag. Se recept > Linzer Augen.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk