Linzer Augen - österrikiskt ögonkakor
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 42

Kockskolan:

 

Om kavlade kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Linzer Augen - österrikiskt ögonkakor

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 346

Kcal / portion: 118

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4960 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 18%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 34 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om kavlade kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min + 2 tim )

Se film, klicka på texten under bilden.

  1. Deg: Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver. Mixa smör och socker, tillsätt ägg. Arbeta samman med mjölblandningen till en smidig deg. Dela degen i två, plasta in och lägg i kylen i 2 timmar.
  2. Fyllning: Lägg ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på svag värme cirka en ½-timme tills sylten börjar tjockna. Rör om emellanåt. Låt kallna helt. Alternativt använd färdig marmelad.
  3. Förvärm ugnen på 180C.
  4. Forma 1: Kavla ut den ena deghalvan tunt (3 mm) på mjölat bakbord. Ta ut rundlar cirka 5 cm breda, helst med tandad ring, alternativt med ett glas. Lägg på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper (21/plåt).
  5. Grädda cirka 10 minuter mitt i ugn tills de fått lite färg i kanterna. Ta ut och låt svalna på plåten ett par minuter, sedan på galler.
  6. Forma 2: Kavla ut den andra deghalvan (3 mm). Ta ut lika stora ringar. Stansa sedan ut tre små hål ("augen") eller någon figur i mitten. Lägg på plåt och grädda dem i 9 minuter tills lätt bruna i kanten. Låt kallna.
  7. Linzer: Lägg en klick sylt på den första omgången kakor. Pudra den andra omgången med florsocker. Lägg dessa ovanpå syltkakorna och tryck till lätt.

Kockens kommentar

I Sverige förekommer linzer/linser (bild ovan "svenska linzer") som inte överensstämmer med de österrikiska, utan är modell vaniljhjärtan med citronkräm istället för vaniljkräm och fylld i veckad kakform (se recept > Vaniljhjärtan eller linzer). Ej att förväxla med ärtväxten linser (läs mer > Om linser). 

Linzer (namngivet efter staden Linz) är främst namn på klassisk österrikisk tårta på mördegsbotten med fyllning av röd vinbärsgelé eller hallonsylt och traditionellt täckt med ett zigzackmönster av degtrådar (se recept > Linzer Torte). Ur tårtan uppstod seder­mera små runda bakverk av dubbla mördegsbottnar med motsvarande fyllning emellan. I stället för galler gjorde man tre små hål där fyllningen trädde fram, varvid kakan döptes till Linzer Augen (linzerögon). Numera tas allehanda figurer ut i det övre locket som synes på bilden ovan. Dock är Linzer Augen mest förekommande i hemlandet.

Alternativ

Linzer Torte

Vaniljhjärtan eller linzer

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem