Linzer Torte, klassisk österrikisk nöttårta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Bitar (10/tårta): 10

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om finpajer >

 

 

Om inbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Linzer Torte, klassisk österrikisk nöttårta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 461

Kcal / portion: 554

GBR (GI) / port: 7

Recept: 5536 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 29%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 120 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Om inbakning > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

  1. Rosta nötter några minuter i torr het panna utan att svartbränna. Finhacka. Riv citronskal.
  2. Mördeg: Lägg mjöl i bunke eller på bakbord. Gör en grop i mitten. Tillsätt matfett som delats i mindre bitar, hackade nötter socker, ägg, kanel, citronskal (eller juice) och mald kryddnejlika. Lite bakpulver ger luftigare kakbotten, men ingår inte i originalreceptet.
  3. Arbeta snabbt samman degen med händerna. Man kan också använda matberedare. Plasta in degen och lägg i kylskåpet cirka 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 175ºC.
  5. Smörj och bröa formen.
  6. Tårta: Ta ut degen ur kylskåpet. Tryck ner 2/3-delar av degen med fingrar och knogarna i pajform till en tjocklek av cirka 1,5 centimeter. Täck med sylt.
  7. Rulla återstående deg till smala remsor som läggs ut till galler och en tjockare remsa runt kanten. Tryck till kanten lätt så att den fäster. Pensla med uppvispat ägg. Strö över skivade mandel runt kanten.
  8. Grädda i cirka 50 minuter.
  9. Tårtan serveras med fördel nästkommande dag.

Kockens kommentar

Det finns inte något riktigt originalrecept på denna klassiska tårta, utan snarare flera enär olika familjer ursprungligen hade sin egen variant på deg och fyllning. Grunden är en deg av mandel, mandelmassa eller nötter, ägg eller äggulor och kryddad med citron samt med eller utan kanel och kryddnejlika. I Österrike skiljer man på brun eller vit pajdeg. Fyllning är klassiskt röd vinbärssylt eller hallonsylt. Tårtan täcks klassiskt av ett fint rutnät av pajdeg.

Historia: Linz Torte påstås vara världens äldsta tårta med anor från 1600-talet, men fruktpajer fanns dock på 1500-talet i Frankrike (läs mer > Om tårtor). Det är dock troligtvis det äldsta nedtecknade tårt­receptet. Tårtan förekommer i fyra varianter med Linz i titeln i grevinnan av Verona, Anna Margarita Sagramosas kokbok år 1653. Det finns olika osäkra anekdoter om tårtans uppkomst. Namnet sannolikt givet efter staden Linz i Österrike. Boken förvaras i klostret Admont i Österrike. Tårtan blev särskilt populär i Linz på 1800-talet tack vare en konditor vid namn Johann Konrad Vogel.

Linzer Augen är en kaka utvecklad från tårtan med samma namn. Se recept > Linzerkakor.
Det finns också Linzer Kuchen

Alternativ

Linzerkakor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem