Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 393

Kcal / portion: 57

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2853 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 17%
Kolhydrater: 58%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Arla
Tillagning (1 tim )
- Rosta mandel i torr stekpanna till den fått lite färg. Ställ ut formarna på en smörad ugnsplåt så står de still.
- Koka: Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då. Smeten är klar vid temperatur 122°C. Gör kulprov. Koktid 20-35 minuter.
- Tillsätt smör och mandel. Rör om till smöret löst upp i smeten. Låt svalna något.
- Häll upp i formar. Använd en kanna eller ett litermått. Värm på om smeten blir för trögflytande.
Smeten kan alternativt hällas ut på plåt med smörpapper varvid man får en halvhård knäckbräck. Se recept > Halvhård knäckbräck.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Svensk standardknäck
är en bastard, ett mellanting av knäck och kola, en mjuk knäck eller en hård kola om man så vill. Detta på grund av att grädde ingår och att knäcken inte kokas till så hög värme. Läs mer > Om knäck och kola.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).