Halvhård svensk chokladknäck
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal styck: 50

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Halvhård svensk chokladknäck

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 393

Kcal / portion: 57

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2853 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 17%

Kolhydrater: 58%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 15 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

...

Skapat av
Arla

Tillagning (1 tim )

  1. Rosta mandel i torr stekpanna till den fått lite färg. Ställ ut formarna på en smörad ugnsplåt så står de still.
  2. Koka: Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då. Smeten är klar vid temperatur 122°C. Gör kulprov. Koktid 20-35 minuter.
  3. Tillsätt smör och mandel. Rör om till smöret löst upp i smeten. Låt svalna något.
  4. Häll upp i formar. Använd en kanna eller ett litermått. Värm på om smeten blir för trögflytande.

Smeten kan alternativt hällas ut på plåt med smörpapper varvid man får en halvhård knäckbräck. Se recept > Halvhård knäckbräck.

Kockens kommentar

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Svensk standardknäck

 är en bastard, ett mellanting av knäck och kola, en mjuk knäck eller en hård kola om man så vill. Detta på grund av att grädde ingår och att knäcken inte kokas till så hög värme. Läs mer > Om knäck och kola.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ knäck

Svensk standardknäck

Nougatine, fransk hård nötknäck

Classic English Hard Toffee

Halvhård knäckbräck

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem