
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 559

Kcal / portion: 3067

GBR (GI) / port: 98
Recept: 3067 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 39%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Project" under bilden.
- Lägg ut aluminiumfolie på en ugnsplåt.
- Smält smör i kastrull. Tillsätt socker, vanilj och salt. Koka upp och rör om hela tiden tills klart.
- Efter ett par minuter tjocknar smeten, blir krämig och krämgul. Efter ytterligare en stund börjar den mörkna. Fortsätt röra.
- När smeten fått ljusbrun-brun färg och lätt seg konsistens hälls den upp på plåten. Låt stena. Bryt sönder i bitar.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Klassisk toffee är hård smörknäck som i detta recept. Ursprungligen av melassirap (svart sirap). Läs mer > Om knäck och kola.
Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).