
Mörk kavring på rågmjöl
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 1756

GBR (GI) / port: 86
Recept: 3511 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 7%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 2 tim )
Mortla/ krossa fänkåls- och anisfrön. Mal pomeransskal.
Smält smör. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, 37°C.
Deg: Finfördela jästen i en bunke. Häll degspadet över och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, salt, kryddor och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
Forma: Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma till avlånga bröd. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters brödformar. Låt jäsa 30 minuter under duk.
Sätt ugnen på 250°C.
Täck formarna med dubbel aluminiumfolie. Det ska vara helt tätt (ger saftigare bröd).
Grädda på nedersta falsen i 45 minuter. Ta av folien och flytta upp formarna. Grädda ytterligare 5 minuter tills brödet fått fin, mörk färg.
Ta ut och täck över med bakduk och låt bröden svalna i formarna.
Kockens kommentar
Dagens recept bakas oftast på rågsikt med filmjölk (= ljust matbröd) för att det är enkelt och går snabbt, men klassiskt är att baka på rågmjöl, som i detta recept. Mest klassiskt är surdegskavring (se recept via länk nedan). Läs mer > Om kavring.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 0,9 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.