Mörk kavring på rågmjöl
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Kockskolan:

 

Om kavring

 

 

Så bakas mörkt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Mörk kavring på rågmjöl

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 1756

GBR (GI) / port: 86

Recept: 3511 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 7%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 7%

Portionsvikt: 646 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om kavring Äts ej

Så bakas mörkt bröd > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 2 tim )

  1. Mortla/ krossa fänkåls- och anisfrön. Mal pomeransskal.

  2. Smält smör. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, 37°C.

  3. Deg: Finfördela jästen i en bunke. Häll degspadet över och rör tills jästen löst sig.

  4. Tillsätt sirap, salt, kryddor och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

  5. Forma: Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma till avlånga bröd. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters brödformar. Låt jäsa 30 minuter under duk.

  6. Sätt ugnen på 250°C.

  7. Täck formarna med dubbel aluminiumfolie. Det ska vara helt tätt (ger saftigare bröd).

  8. Grädda på nedersta falsen i 45 minuter. Ta av folien och flytta upp formarna. Grädda ytterligare 5 minuter tills brödet fått fin, mörk färg.

  9. Ta ut och täck över med bakduk och låt bröden svalna i formarna.

Kockens kommentar

Dagens recept bakas oftast på rågsikt med filmjölk (= ljust matbröd) för att det är enkelt och går snabbt, men klassiskt är att baka på rågmjöl, som i detta recept. Mest klassiskt är surdegskavring (se recept via länk nedan). Läs mer > Om kavring.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 0,9 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Surdegskavring

Ljus kavring med filmjölk

Surdegskavring med färdig surdegsgrund

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem