En bättre kavring på torrskållat mjöl
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Så skållas mjöl >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Om brödbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

En bättre kavring på torrskållat mjöl

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 249

Kcal / portion: 1590

GBR (GI) / port: 28

Recept: 3179 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 5%

Portionsvikt: 637 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så skållas mjöl > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Om brödbakning > Äts ej

...

Tillagning (4 tim + 12 tim )

  1. Dag 1 Skållning (läs mer > Så skållas mjöl): Rosta mjölet i ugn 200°C tills det fått lite färg.
  2. Stöt kumminfröna i mortel. Blanda med mjölet.
  3. Koka upp vattnet och slå (häll) det över. Låt stå till nästa dag.
  4. Dag 2 Raskdeg (läs mer > Om raskdeg): Blanda skållningen med mjöl, jäst och surdegsgrund. Låt jäsa i 30–60 minuter.
  5. Bortgörning (läs mer > Om brödbakning): Kör allt i degblandare på låg hastighet i 15 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord, dela och forma till avlånga limpor. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i 1-2 timmar på varm och dragfri plats.
  6. Sätt ugnen på 260°C.
  7. Grädda: Sänk värmen till 190°C när brödet sätts in i ugnen. Baka till kärntemperatur 98°C i cirka 45 minuter.
  8. Låt brödet svalna. Bäst är om brödet får mogna till nästa dag innan det konsumeras.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från Solhaga Stenugnsfabrik i Slöinge (Halland), som bakar detta bröd med svedjeråg som är ett gammaldags mjöl (läs mer, klicka på ingrediens rågmjöl). För att se originalreceptet, klicka på "Sara bakar" under bilden.

Receptet förutsätter tillgång till rågsurdegsgrund, vilket tar en vecka att odla upp (läs mer via länk nedan > Surdegsgrund, surdeg). Ett lättare alternativ för den som inte har surdegs­­grund är att köpa färdig surdegs­grund, vilket fungerar väl så bra. Se recept via länk nedan.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen (cirka hälften av vattnet i degen). Degvikten ~1,6 kg har minskat till cirka 1,1 kilo. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsurdegsgrund

Mörk kavring

Ljus kavring på filmjölk

Surdegskavring med färdig surdegsgrund

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem