Rimmad lax med dillstuvad potatis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Så gravas fisk >

 

 

Så stuvar man >

 

 

Så rimmas fisk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rimmad lax med dillstuvad potatis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 466

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1863 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 431 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så gravas fisk > Äts ej

Så stuvar man > Äts ej

Så rimmas fisk > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (35 min )

  1. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Färsk potatis borstas ren men behöver inte skalas. Rester av kokt potatis går att använda.
    Hacka hälften av dillen.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills genomkokt, men fortfarande med fast konsistens.
  3. Häll bort vattnet och låt potatisen rinna av väl. Torka av den vid behov. Den skall vara torr när den blandas med såsen. Lägg tillbaka i kastrullen.
  4. Béchamel: Smält matfettet i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter på medellåg värme. Rör om då och då så att inte såsen blir bränd i botten. Tillsätt mer mjölk om såsen är för tjock, eller vispa ner lite stärkelsemjöl för tjockare sås. Tillsätt hackad dill.
  5. Häll såsen över potatisen i lagom mängd. Smaka av med salt och peppar. Garnera med dillkvistar. Stuvad potatis kan ätas, varm, ljummen eller kall.

Kockens kommentar

Om laxen inte är färdigskivad, tag en filékniv och skär den i tunna skivor. Att hemrimma (insalta) lax är enkelt att göra men tar tid. Två laxskivor med skinn saltas rikligt på köttsidan, varefter de läggs ihop mot varandra med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse, ställ in i kylskåp och lägg något tungt ovanpå. Låt ligga 1-2 dygn. Vänd den några gånger. Jämför recept > Gravad lax. Att rimma och grava var ursprungligen ett sätt att konservera fisk. Socker var det ont om, så socker-saltning var inte vanligt förr. Vad gäller lax avser gravning i allmänhet sockersaltning. Gravar man däremot kött avses som regel saltning.

Alternativ

Hemgravad lax

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem