
Kalmarlåda med skånsk potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 753

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3012 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (50 min )
- Skånsk potatis: Skala potatis och skär i tärningar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av
väl, torka av lätt i handduk vid behov. Skala och finhacka lök.
- Hetta upp matfett i en stekgryta. Bryn potatisen i gryta på medelhög värme
och i rikligt med smör cirka 5 minuter. Rör om. Sänk värmen när potatisen fått
färg och tillsätt hackad lök. Fräs löken några minuter.
- Slå upp potatislöken i en sil för fettavrinning (ej nödvändigt). Häll
tillbaka i grytan.
- Tillsätt mjölk och grädde, upp till 2/3-delar av potatisen i grytan. Låt
sjuda på svag värme tills lagom tjock konsistens och potatisen mjuknat (cirka 15
minuter). Rör om då och då, för att inte brännas vid. Smaka av med sky
(koncentrerad oxfond), salt och peppar.
- Kött: Lammkotletter steks i (grill-)panna på medelhög värme i cirka 2 minuter på var sida. Skinka lättsteks hastigt (bräcks) på var sida.
Kockens kommentar
Kalmarlåda består av skånsk potatis och stekt kött, som kan vara lammkotletter, rökt skinka eller baconskivor. Serveras med saltgurka och garneras med persilja.