
Grillad hälleflundra i bit med dill- och senapssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 580

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2320 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 11%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Hotade fiskarter > Äts ej
Så grillas/halstras fisk > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut fisken ur kylen och låt den bli rumstempererad.
- Krossa kardemumma lätt i mortel. Skär fisken i portionsbitar. Pensla bitarna med matolja. Krydda med kardemumma.
- Förbered övriga eventuella tillbehör enligt separat recept.
- Tvätta/borsta oskalad potatis. Skiva potatisen i halvtjocka skivor. Pensla med lite matolja. Krydda med kardemumma och lite salt.
- Grilla potatisen cirka 5 minuter på var sida. Grilla fisken (med stänkt grilllock) i cirka 1,5 minut vardera på alla fyra sidorna, så att den får färg och blir precis genomstekt. Utan lock tar det något längre tid.
Kockens kommentar
Hälleflundra är den störta av alla flundrefiskar med fiskerekord på 3,7 m och 320 kg. 2 m långa fiskar är inte ovanligt. Med hällefilé avses i allmänhet filé av en liten hälleflundra, medan hälleflundrafilé är från en stor fisk. Hälleflundra anses starkt utrotningshotad.