Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 178
            Kcal / portion: 880
            GBR (GI) / port: 7
Recept: 3521 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om innertemperaturer > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Arla
Tillagning (1 tim 30 min )
- Tina smördegen, men den skall vara kylskåpskall när den används.
 - Sätt ugnen på 225°C. Putsa bort senor och hinnor från filén. Salta och peppra köttet.
 - Bryn köttet i smör runt om i en stekpanna. Pensla med senap. Låt kallna.
 - Svampröra: Hacka champinjoner och lök. Lägg ner det i en kastrull och koka ur vätskan (stek till svampen inte avger någon vätska). Tillsätt smör, timjan, salt och peppar. Fräs cirka 5 minuter. Dra av från värmen och rör ner färskosten. Låt kallna.
 - Inbakning: Ta ut degen från kylen och rulla ut den. Fördela ut svampröran. Lägg på köttet och rulla ihop. Knyt ihop degen med lite vatten. Pensla ovansidan med ägg.
 - Tillaga köttet i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills köttet har en kärntemperatur på 54°C.
 - Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp.
 - Tillbehör: Tillaga under tiden tillbehör, förslagsvis hasselbackspotatis, sallad och skysås. Se separata recept via länk nedan.
 
Kockens kommentar
Populär rätt i Sverige på 1960- och 70-talet. Engelsk motsvarighet till inbakad oxfilé kallas Beef Wellington. Se dito recept. I stället för att baka in hel bit oxfilé kan man skära köttet i portionsbitar, bryna dem och sedan klä in varje bit för sig med smördeg. Se film, klicka på ingrediens > Oxfilé.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp.  | Innerkött  | 
Röd ("blodig")  | 45-50°C  | Genomrött  | 
Rosaröd  | 50-55°C  | 75% rött  | 
Rosa  | 55-60°C  | Rosarött  | 
Medium  | 60-65°C  | Rosabrunt  | 
Välstekt  | 65-70°C  | Bunrosa  | 
Genomstekt  | 70°C+  | Genombrun  | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.