Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om finpajer >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 267

Kcal / portion: 286

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2286 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 15%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 107 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

  1. Deg: Blanda mjöl och smör med händerna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Alternativt använd smördeg.
  2. Kavla ut degen till en rundel lika stor som en ugnssäker stekpanna, cirka 25 centimeter i diameter. Låt degen vila i kylen 15-30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Skala, kärna ur och klyfta äpplen.
  5. Stek: Lägg smör och socker i stekpanna. Hetta upp det på spisen under omrörning. Lägg ner äppelklyftorna i pannan och pressa över citronjuice. Låt steka en stund, 5 minuter eller så.
  6.  Ta stekpannan från värmen. Lägg över deglocket och vik ner degkanterna på insidan av pannan. Gör några lufthål med en gaffel.
  7. Grädda: Ställ in pannan i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.
  8. Ta ut, låt svalna. Lossa på locket runt kanten. Lägg en stor tallrik eller ett runt fat ovanpå pannan. Vänd kakan uppochned. Serveras varm eller kall.

Kockens kommentar

Rätten sägs ha skapats av misstag på Hotel Tatin i Lamotte-Beuvron söder om Paris på 1880-talet. Stéphanie Tatin skulle laga en traditionell äppelpaj och glömde bort äpplena som stekte i pannan. Hastigt slängde hon degen över äpplena och ställde in pannan i ugnen. Därefter vände hon på pajen och serverade den. Tårtan blev sedermera ett signum för restaurangen efter kvinnans död. Huruvida storyn är sann är mer tveksamt. Under hennes tid omtalades aldrig receptet som Tarte Tatin.

Blixtsmördeg: Tårtbotten är gjord av en så kallad demi-feuilletée ("halv smördeg") på svenska kallad blixtsmördeg och på engelska flanky pastry. Läs mer > Om smördegar.

Alternativ

Blixtsmördeg

Tarte tatin med glöggsirap

Uppochnervänd äppelkaka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem