Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 83
            Kcal / portion: 475
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1900 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 15 min )
- Fänkål: Skär fänkålen i långa bitar. Skiva lök. Lägg i skål och tillsätt vin, dill, salt och socker. Låt marinera i 1 timme.
 - Salsa: Skala och finhacka gul lök och vitlök. Tärna tomater. Blanda med socker med vinäger.
 - Sätt ugnen på 175°C (el. 225°C, se kommentar).
 - Fisk: Fjälla fisken vid behov och gör några snitt i skinnet på båda sidor. Rensa ut magen och skölj rent i kallt vatten. Skär ut rygg-/bukben. Vik upp fisken och noppa ut småbenen med pincett eller plattång. Gnid in fisken med salt och peppar.
 - Skiva tomat. Fyll fisken med smörklickar, tomat och dill. Bind ihop den med snöre. Gnid in utsidan med matolja.
 - Tillaga: Ta upp fänkålslöken ur marinaden. Stek den i olja någon minut tills den fått färg. Tillsätt lite marinad och låt koka in i ett par minuter.
 - Stek fisken i het panna på vardera sidan cirka fyra minuter. Flytta den till en ungsform och grädda den i ugnen cirka fem minuter (eller stek direkt i ugnen, se kommentar).
 - Lägg upp och garnera med dillkvistar.
 
Kockens kommentar
Fisken kan också ugnslagas utan att pannstekas. Sätt i så fall ugnen på 225°C. Lägg fisken på smord plåt och sätt in den i 20-40 minuter beroende på fiskens tjocklek. En lite finare salsa får man om man förväller (hastigt kokar) tomaterna och drar bort skinnet.Fisk
- Gravad, rimmad fisk
 - Ceviche
 - Inkokt fisk
 - Kokt fisk, fiskbullar
 - Lutfisk
 - Pannstekt, halstrad laxfisk
 - Pannstekt, halstrad vitfisk
 - Pannstekt strömming, makrill
 - Fiskburgare
 - Ugnslagad laxfisk
 - Ugnslagad vitfisk
 - Vitfiskgratäng, låda
 - Grillad och rökt fisk
 - Friterad fisk
 - (Sillrätter, SOS >)
 - (Fisksoppa, gryta >)