Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Så skummar man >

 

 

Så skiras smör >

 

 

Svensk husmanskost >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 647

GBR (GI) / port: 9

Recept: 5172 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 13%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 346 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så skummar man > Äts ej

Så skiras smör > Äts ej

Svensk husmanskost > Äts ej

...

Skapat av
Tore Wretman

Tillagning (1 tim )

  1. Blanda lagen och låt den koka i 20 minuter. Låt det svalna.
  2. Skala och koka potatis.
  3. Ställ fisken upprätt på buken i en fiskgryta så att skinnet inte fastnar. Sila över buljong så att det täcker fisken.
  4. Låt fisken koka upp sakta utan lock, skumma sedan av noga.
  5. Sjud laxen sakta under lock i cirka 30 minuter (2-kilos lax).
  6. Smält och skira smör, alternativt tillred hollandaise.

 

Kockens kommentar

Man kan använda urbenad laxsida med skinn vilket blir enklare vid uppläggning. Receptet hämtat från Tore Wretmans bok Svensk Husmanskost 1967 (läs mer > Svensk Husmanskost). Receptet passar även för laxöring och röding med anpassad koktid till fiskens storlek. I äldre recept sjudes fisken lite längre och fick sedan vila ett tag i sitt spad.

Kall kokt lax: Koka laxen enligt receptet, men korta sjudningen till 20 minuter. Låt sedan fisken kallna i sitt spad. Befria därefter fisken från sitt skinn. Lägg upp på fat och garnera gärna med kokta, kalla, späda rotfrukter, dillkvistar och citronklyftor. Klassiskt tillbehör är majonnäs. 

Arla (som tagit bilden ovan) kokar fisken i en lag av 1 liter vatten smaksatt med en halv purjolök, 50 gram ingefära, 1 citron, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk salt och dillstjälkar. Till detta serverar man en sås av 2 dl gräddfil, rivet skal av en halv citron, 2 tsk riven färsk ingefära, 1/2 dl hackad dill och 2 krm salt.

Passar till

Hollandaise

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem