
Märgsmör, märgkoppar, gratinerad oxmärg, Os ā moelle grillé
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 786

Kcal / portion: 400

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1600 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 84%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Märgen skall vara av märgben från nötlägg (oxmärg).
Märgsmör är märg eller märg blandat med smör.
- Be slaktaren skära benen tvärs i 3-4 centimeters bitar (bilden ovan är längre bitar). Torka bort benflis. Lägg dem i kallt vatten en stund. Tryck sedan ut märgen med tummen och lägg i kallt vatten för att bli av med lite blodrester. Tid ej medräknad i receptet. Kan sparas i frys ett halvår.
- Smält märgen i panna och sila den. Blandat med lika delar smör blir det "märgsmör". Kan smaksättas med lök och kryddor. Låt svalna och ställ i kylskåp. Kan sparas i frys ett halvår.
- Märg och märgsmör är en utmärkt smaksättare av köttgrytor och såser. Kan användas som "smör" på smörgås.
Os ā moelle grillé, grillad oxmärg (bild ovan).
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skölj av benstumparna och skrapa dem rena på utsidan.
- Salta båda ändarna. Tryck in ordentligt med salt på undersidan så att smält märg inte rinner ut. Ställ benen i en ugnssäker form.
- Gratinera i en Ŋ-timme. Grilla dem sedan i 2-3 minuter.
- Serveras heta som förrätt eller enkel måltid med vitt färskt eller rostat bröd. Märgen används som "smör" på brödet med lite salt, peppar och andra valfria kryddor.
- Alternativ: Skär benen på längden och grilla dem. Krydda gärna med timjan.
Märgkoppar:
- Benpipor utan märg som skurits i 3-4 cm långa bitar, kallas märgkoppar och används som kuriös serveringskopp.
- Koka benstyckena länge i vatten med salt och ättiksprit som ger vitnande ben.
- Ben och hål skrapas rent från köttrester och kokas en gång till i saltat vatten med ättika för att få dem riktigt vita och rena. Använd kniv och Scotch-Brite.
- Kopparna kan fyllas med allehanda tillbehör till mat, till exempel märgsmör.