
Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 15

Kcal / portion: 9

GBR (GI) / port: 0
Recept: 150 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om inlagd gurka > Äts ej
Prinsessornas kokbok > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (30 min + 24 tim )
- Förbered: Rengör ordentligt konserveringsburkar eller en stor kruka. Sterilisera i kokande vatten om gurkorna skall sparas länge. Skölj sedan ur med Atamon som motverkar mögel och jäsning (läs mer > Atamon).
- Skölj och borsta gurkorna rena i ljummet vatten. Stick tre hål i gurkorna på längden med en smal grillsticka, så tränger saltet lättare in i gurkan.
- Skölj vinbärsblad och dillkronor. Skiva pepparrot eller ingefära om detta önskas som smaksättare.
- Saltlag: Koka upp ingredienserna.
- Varva gurkor, dillkronor, vinblad och övriga smaksättare i burkarna. Häll på den varma lagen som måste täcka gurkorna. Förslut kärlet med lock eller dubbel plastfilm.
- Förvaring: Låt gurkorna helst stå och dra i en månad innan konsumtion. Förvara gurkorna mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Rätt hanterat är gurkorna hållbara i många månader. Har mögel utvecklats kastas gurkorna.
Kockens kommentar
Receptet är hämtat från Prinsessornas Kokbok årgång 1932 (läs mer > Prinsessornas Kokbok). Gurkorna skall vara "knottriga, nyskördade västeråsgurkor" (= druvgurkor, läs mer > klicka på ingrediensen). De bör vara korttjocka 8-10 centimeter långa och fasta i konsistensen. Körsbärsblad kan användas i stället för vinbärsblad och dillkronorna kan ersättas med dillstjälkar. Man kan smaksätta gurklagen på olika sätt (se tillvalsalternativ). I många recept förekommer alunpulver som surgörare (läs mer > klicka på Alunpulver), vilket i andra recept ersatts med högre mängd ättikssprit.