
Matsufflé grundrecept - fisksufflé, skaldjurssufflé eller köttsufflé
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 321

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1286 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 7%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Fisk: Koka upp vatten och fiskbuljongtärning. Lägg i fisken. Sjud på låg värme i cirka 5 minuter. Ta upp med hålslev. Låt rinna av väl. Finfördela fisken och varva ner det i sufflémassan, alternativt finmixas i sufflésmeten.
- Sätt ugnen på 175-200°C. Smöra en stor suffléform eller portionsformar, även kanten. Om så önskas kan insidan kläs med finriven hårdost.
- Sufflémassa: Smält smör i en kastrull. Rör i vetemjöl. Tillsätt mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Separera äggulor från vitor. Blanda ner äggulorna i såsen ett i taget. Tillsätt fisken.
- Vispa vitor till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner i såsen. Häll i formen. Grädda i ugnen 40-50 minuter, tills sufflén har lyft sig och blivit gyllenbrun. Öppna absolut inte ugnsluckan under gräddningen då sjunker sufflén ihop.
- Servera sufflén genast med kokt potatis, skirat smör, riven pepparrot och kokta ärter.
Kockens kommentar
Huvudråvaran kan bytas enligt eget önskemål. Fisksufflé är vanligast, men det går lika bra med skaldjur och kött, finmalt eller fint tärnat eller strimlat som varvas ner i sufflémassan. Serveras som huvudrätt eller som förrätt i portionsformar.
Suffléalternativ
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)