Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 176

Kcal / portion: 917

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3668 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 14%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
- Blomkålsmos: Bryt blomkålen i buketter och lägg i kastrull. Häll i grädde och låt stormkoka under lock i 10 minuter. Ta av lock och låt vätskan koka in. Tillsätt smör. Mixa blomkålen till mos. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
- Laxwallenbergare: Skär lax i kuber, mixa i matberedare tills laxen är fint fördelad. Tillsätt äggula, grädde, potatismjöl, salt och vitpeppar. Blanda till jämn smet.
- Forma biffar och vänd i ströbröd. Stek biffarna i smör, på medelvärme. Ca 3 minuter per sida.
- Servera laxwallenbergarna med blomkålsmos, gröna ärtor och skirat smör. Toppa gärna med dill.
Kockens kommentar
Wallenbergare sägs vara uppkallad efter häradshövding Marcus Wallenberg, vilken var svärson till den gastronimiska författaren Charles Emil Hagdahl. Rätten görs traditionellt sett på kalv och serveras då med potatismos och gröna ärtor.I detta sommarrecept tar vi oss dock friheten att byta ut både kalv och potatis. I stället gör vi mjälla wallenbergare på lax och serverar dessa med ett härligt gräddigt blomkålsmos. Gott, somrigt och fruktansvärt lättlagat.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)