
Tzatziki (tsatsiki, cocik) - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 103

GBR (GI) / port: 0
Recept: 514 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 7%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om vita såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (35 min )
- Riv gurka. Lägg i durkslag och salta den lätt. Låt rinna av minst 30 minuter.
- Skala och finhacka eller pressa vitlök.
- Blanda vitlök med yoghurt och andra eventuella ingredienser.
- Krama ur gurkan och blanda ner. Smaka av.
Kockens kommentar
Tzatziki är en kall vitlökssås från det grekiska köket, känd i hela världen. Mycket populär även i Turkiet (= cacik) liksom i Balkanländer, Iran med flera. Den innehåller (get- eller får-)yoghurt, riven och avrunnen gurka, vitlök och olivolja. Kan smaksättas med, dill, persilja, mynta, vinäger eller citron (se alternativt recept nedan). Såsen serveras gärna till kryddstark mat och till grillat kött eller fisk. Populär i Grekland och Turkiet som förrätt med vitt bröd eller som dippsås med grönsaker. Läs mer > Om inlagd gurka.
Alternativ, pasar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)