
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 583

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5832 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om stekpannor > Äts ej
Så lagas lammstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på 220°C.
- Olja in steken. Salta, peppra och klappa in rikligt med timjan.
- Bryn: Sätt in steken i ugnen på galler över plåt. Vänd så att den blir fint bränd runt om. Ta ut. Sänk värmen till 160°C.
- Långpanna: Fetta in en långpanna. Skala potatis och lägg dem i långpannan. Skär citronerna i bitar och pressa saften över potatisen, samt lägg ner bitarna bland potatisen. Lägg smörklickar på potatisen.
- Ugnslaga: Lägg steken på potatisen. Klicka på lite smör. Täck ordentligt med folie, gärna flera lager. Sätt in i ugnens nedre del i 3 timmar, tills steken nått kärntemperatur 60°C.
- Ta ut steken. Låt den vila i 15-30 minuter.
- Broccoli: Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och lägg i broccolin. Koka broccolin i 10 minuter.
Kockens kommentar
Be slaktaren kapa bort den nedersta stumpen på steken (underbenet med hälsenan), så blir steken mer hanterbar. Långpanna/ugnsform bör ha hög kant och vara något längre än steken.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.