
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 508

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4064 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 2%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 150ºC.
- Ta bort eventuellt nät från steken. Putsa bort eventuella hinnor.
- Skala och skär pepparrot i mindre bitar. Lägg detta i matmixer och tillsätt persilja, olja och lite salt. Mixa till jämn smet.
- Smeta mixet på älgsteken. Lägg över steken på ugnsgaller med ugnsplåt under. Sätt i en stektermometer och sätt in i ugn. Steken är klar vid innertemperatur 63ºC, efter cirka 1,5 timme.
- Förbered under tiden tillbehör till exempel hasselbackspotatis och hjortron med valnötter. Se separat recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Det blir ofta kött över när man lagar stekar, vilket inte gör något. Uppvärmd eller kall stek är utmärkt restmat kommande dagar.Tillagningstid:
Älgstek min/kg | Rosaröd | Medium rosa | Välstekt |
Kärntemperatur | -55°C | 60°C | 65°C |
Ugn 175°C | 45 min/kg | 55 min/kg | 65 min/kg |
Ugn 150°C | 50 min/kg | 60 min/kg | 70 min/kg |
Ugn 125°C | 70 min/kg | 80 min/kg | 90 min/kg |
Avser tempererad stek utan ben. Stek med ben tar lite kortare tid.
Räkna med att kylskåpskallt kött tar runt 1 timme längre att tillaga.