
Matjestarte, sillaladåb till förrätt eller buffé
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 267

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2136 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 25%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Fredrik Eriksson *
Tillagning (30 min + 8 tim )
- Mixa kavring finfördelat i en matberedare.
- Smält smör och blanda med kavring. Lägg ut massan i en form med hög kant. Ställ in formen i kylskåp i cirka 1 timme för att bli stelt.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Riv gult citronskal (ej det vita).
- Värm grädde, kesella och crème fraiche.
Lägg i gelatinbladen och rör tills de smält. - Tärna matjessill och finhacka gräslök. Blanda ner detta i mejeriprodukterna. Smaksätt med salt, peppar och citronskal. Häll detta i kavringformen.
Låt stå kallt över natt. - Ta och skär upp portionsbitar 6x3 centimeter.
Garnera med lökringar och dillvippor.
Kockens kommentar
Fredrik Eriksson: Det är viktigt att välja en bra matjessill, förslagsvis från Norröna i Nordnorge. Detta recept är en variant av aladåb, eller en inläggning i gelé ( läs mer via länkar i ingredienslistan).