Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 489

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1957 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Rensa gäddan på sitt maginnehåll. Låt huvudet sitta kvar. Lägg i kallt vatten samtidigt som du gör en lag att koka den i.
- Lag: Tillsätt vatten, salt, peppar och citronjuice i en stor kastrull. Skär purjolök och morot i bitar och lägg i. Koka upp lagen och tag sedan av den från plattan.
- Skala och koka potatis.
- Koka: Lägg gäddan i en kastrullen. Häll på lagen. Se till att lag + vatten täcker gäddan. Lägg på ett lock och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Liten gädda cirka 10 minuter, stor 25 minuter.
- Smält smör. Riv pepparrot (om färsk).
- När fiskköttet lätt lossar från ryggben är fisken klar. Dra av skinnet och lägg upp.
Kockens kommentar
Gädda ratas av många för att den är så benrik. Vill man undvika risken med ben i munnen kan man göra god fiskfärs av den.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)