
Gratinerade torskhuvuden
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 95

Kcal / portion: 478

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1910 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 2%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (25 min )
- Rensa purjolök och skär i tunna skivor. Finhacka gräslök. Sätt ugnen på 200ºC.
- Skär bort gälarna från huvudet. Dela huvud/nacke på längden i två delar. Salta och peppra.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Smöra/fetta in en långpanna. Lägg i fiskdelarna med yttersidan nedåt. Strö över gräslök och purjolök.
- Hyvla smör med osthyvel och lägg rikligt på varje fiskhalva. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
Kockens kommentar
Att äta torskhuvud är en klassisk rätt, numera sällsynt förekommande. Huvudet med nacke innehåller dock fint kött. Allmänt kan sägas att kindköttet på fiskar är en delikatess, som de flesta missar att plocka ur efter tillagning. En annan klassiker är "kropphuvuden" vilket är torskhuvuden med bollar av torsklever. Läs mer > Kropphuvuden.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)