Smulans pepparkakshus
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 446
            Kcal / portion: 6512
            GBR (GI) / port: 638
Recept: 6512 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 76%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Degsporre > Äts ej
Degblandare > Äts ej
Så tillreds kristyr > Äts ej
...
![]()
Skapat av
T Baalack
Tillagning (4 tim + 10 tim )
- Dag 1: Tillaga pepparkaksdeg enligt recept via länk nedan, eller köp färdig deg.
 - Dag 2: Kavla ut degen jämt och tunt (2-3 mm). Skär ut väggar, fönster etc. 
 - Lägg degen på teflonbelagd bakduk på en plåt (bättre än bakplåtspapper). Låt degen torka minst 3 timmar, gärna över natt.
 - Dag 2/3: Sätt ugnen på 175°C. Grädda cirka 5 minuter till fin färg.
 - Kristyr: Vispa ihop florsocker och äggvita till en fast, men lätt och luftig kristyr. Gör gärna olika färger i olika bunkar med lite karamellfärg. Lägg en handduk över bunken så att kristyren inte torkar.
 - Montering: Fyll spritsen med kristyr (lägg handduk över spritsen när den inte används). Spritsa längs väggkanterna och sätt ihop. Håll still en stund tills de fastnat. Använd gelatinblad som fönster.
 - Dekoration: Spritsa rutmönster på taket och små istappar. Använd olika spritsmunstycken för olika mönster. Använd stort runt knäckebröd som mark. Gör svampar och dylikt i trädgården. Dekorera med det som man tycker är gott.
 
Kockens kommentar
Detta recept är hämtat från Konditori En Liten Smula i Norrtälje, som valdes till årets konditori 2004. Som "klister" används ibland smält socker. Det funkar dock inte så bra för att det heta sockret mjukar upp pepparkaksdegen.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk