
Skånsk senap med senapsfrön
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 297

Kcal / portion: 307

GBR (GI) / port: 1
Recept: 922 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 24%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om senapssåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Koka upp senapsfröna med vattnet.
Använd stålkniven till matberedaren. Häll frön och vatten i blandarskålen. Låt maskinen gå 3-5 minuter tills senapen fått krämig konsistens av de gula fröna. De bruna finns kvar som små korn.
Traditionellt krossas fröna med en tung kula i mortel och späds efter en stund droppvis med vattnet, tills det blivit en krämig smet. Detta tar ganska lång tid, så vi föreslår en modernare metod med matberedare.Tillsätt mot slutet vinäger, socker eller honung, salt och olja.
Kockens kommentar
Skånsk senap innehåller alltid brun senap. Färskt är den smakstarkare än om den fått stå några dagar. Förr i tiden hörde det till familjetraditionen att det var far i huset som tillredde den starka senapen. Det var då i allmänhet den enda gången på året som han deltog i matlagningsbestyren, förutom snapsblandningen förstås.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)