Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 271

Kcal / portion: 277

GBR (GI) / port: 2
Recept: 832 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 17%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om senapssåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min )
Traditionell senap med pulver:
- Blanda senapspulver och mjöl i en skål.
- Koka upp vattnet och tillsätt det under kraftig omrörning. Låt stå cirka 20 minuter.
- Rör ner ättika/vinäger, salt, socker och olja.
Senapspulver med grädde:
- Blanda i en kastrull senapspulver, socker, grädde och potatismjöl. Värm upp försiktigt under omrörning tills den börjar sjuda.
- Ta av från plattan och låt svalna under omrörning. Smaka av med ättika och salt.
Senap blir bäst om den får stå några dagar och "mogna". Förvara senap svalt i burk med lock.
Kockens kommentar
Senap kan varieras med olika mängd av ättika, vin, vinäger, matolja, peppar, salt, kryddnejlika, kanel, socker, pepparrot med mera enligt egen smak och uppfinningsrikedom. Är senapen för rinnig tillsätts lite stärkelsemjöl. Äggula och grädde ger mildare senap.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)