Långbakad skinka med knaprig svål
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Kockskolan:

 

Så knapersteks svål >

 

 

Så lagas skinka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Långbakad skinka med knaprig svål

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 931

GBR (GI) / port: 13

Recept: 5585 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 7%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 562 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så knapersteks svål > Äts ej

Så lagas skinka > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (30 min + 24 tim )

  1. Dag 1: Sätt på ugnen.
    Skinka 1-3 kg = 80°C.
    Skinka 5-7 kg = 85-90°C.
    Skinka+ben 10- kg 95-100°C.
  2. Skär svålen i ett fint rutmönster. Finhacka om så önskas färsk rosmarin och timjan. Gnid in köttet med kryddor (lite matfett först på köttet = fastnar lättare). Lägg skinkan på galler över ugnsplåt. Täck köttet med aluminiumfolie. Sätt in i ugn 12-24 timmar. Klar vid innertemperatur 73-80°C.
  3. Dag 2: Skala och koka potatis.
  4. Ta bort folien. Sätt på grillen och grilla svålen tills den blivit knaprig. Ta ut köttet och låt det vila en stund.
  5. Koka brysselkål i cirka 3 minuter. Häll bort vattnet och tillsätt en klick smör.
  6. Stekskysås: Smält smör i en kastrull. Vispa ner arrowrot eller matlagningsmjöl. Häll på vatten och lite silad skinksky. Låt småkoka i 5-10 minuter.
  7. Späd skyn med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt, peppar och eventuell sherry.

Kockens kommentar

Skinka tillagad i ugn under lång tid på låg värme blir saftig. Med ben ännu saftigare. Då förstörs den sällan av "för lång tid" i ugnen. En snabbare variant är att ugnssteka på 175°C i cirka 2 timmar till kärn­temperatur 75-80°C. PS: Steken på bilden vägde 5 kg. Jämt stekt knaprig svål får man om steken är platt (se recept > Knaperstekt revbensspjäll).

Alternativ

Knaperstekt revbensspjäll

Knaperstekt fläsklägg

Ugnslagad skinka

Rester: Jambon de persil

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem