
Långbakad skinka med knaprig svål
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 931

GBR (GI) / port: 13
Recept: 5585 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så knapersteks svål > Äts ej
Så lagas skinka > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min + 24 tim )
- Dag 1: Sätt på ugnen.
Skinka 1-3 kg = 80°C.
Skinka 5-7 kg = 85-90°C.
Skinka+ben 10- kg 95-100°C. - Skär svålen i ett fint rutmönster. Finhacka om så önskas färsk rosmarin och timjan. Gnid in köttet med kryddor (lite matfett först på köttet = fastnar lättare). Lägg skinkan på galler över ugnsplåt. Täck köttet med aluminiumfolie. Sätt in i ugn 12-24 timmar. Klar vid innertemperatur 73-80°C.
- Dag 2: Skala och koka potatis.
- Ta bort folien. Sätt på grillen och grilla svålen tills den blivit knaprig. Ta ut köttet och låt det vila en stund.
- Koka brysselkål i cirka 3 minuter. Häll bort vattnet och tillsätt en klick smör.
- Stekskysås: Smält smör i en kastrull. Vispa ner arrowrot eller matlagningsmjöl. Häll på vatten och lite silad skinksky. Låt småkoka i 5-10 minuter.
- Späd skyn med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt, peppar och eventuell sherry.
Kockens kommentar
Skinka tillagad i ugn under lång tid på låg värme blir saftig. Med ben ännu saftigare. Då förstörs den sällan av "för lång tid" i ugnen. En snabbare variant är att ugnssteka på 175°C i cirka 2 timmar till kärntemperatur 75-80°C. PS: Steken på bilden vägde 5 kg. Jämt stekt knaprig svål får man om steken är platt (se recept > Knaperstekt revbensspjäll).
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv