
Söt chokladsås av choklad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 474

Kcal / portion: 436

GBR (GI) / port: 12
Recept: 1743 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 25%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vattenbadskastrull > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om chokladsås > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Hacka choklad och smält den försiktigt under omrörning (se kommentar).
- Rör ner smör, sirap och mjölk. Rör om till slät, jämn sås. Ta av från plattan. Öka mängden mjölk om tunnare sås önskas.
Kockens kommentar
För krämigare sås kan mjölken helt eller delvis bytas ut mot vispgrädde.
Smälta choklad: Choklad kan smältas i kastrull, vattenbad eller i mikron. Choklad smälter vid 30-45°C, men får inte uppnå i 50°C för då blir den grynig och grå. Hackad choklad smälter jämnare och fortare än större bitar. Rör om kontinuerligt med gummiskrapa och skrapa ner utmed kanterna där den lätt bränner fast. Choklad bränns och förstörs vid 95°C. Så fort chokladen smält tas den av från värmen. Akta för vatten i chokladen, små mängder vatten gör att chokladen stelnar till grusig trög massa som upplevs som sand. Läs mer > Så smälts choklad.