Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 14
Recept: 2356 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på "Test Kitchen" under bilden.
- Finhacka choklad. Skär smör i 8 bitar (ā ~7g), men håll det kallt.
- Smält socker i mjölk i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Vispa runt i 5-6 minuter tills sockret löst upp sig helt.
- Sänk värmen till låg när mjölken börjar bubbla runt kanten. Tillsätt kakao och vispa ut till homogen massa.
- Ta av från plattan och rör ner choklad. Låt vila i 3 minuter. Vispa smeten tills all choklad löst upp sig och bildat en jämn smet.
- Tillsätt smör, en bit i taget och vispa ut det kraftfullt i smeten. Smöret gör såsen stabilare, tjockare och glansigare. Vispa ner vaniljextrakt.
- Serveras varm till glass och andra desserter.
- Såsen kan frysas i 1 månad. Fryst sås värms försiktigt i micro eller på plattan tills varm och flytande.