
Morotsfrallor med filmjölk
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 299

GBR (GI) / port: 12
Recept: 3585 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om filmjölksbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Värm vatten, filmjölk och olja till fingervarmt (37°C).
- Smula jästen i en bunke, häll på lite av vätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan och blanda ner salt, kummin, morötter, grahams- och vetemjöl.
- Arbeta degen smidig. Låt den sedan jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Forma: Lägg upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i bitar och forma rundstycken.
- Lägg bröden på bakplåtspapper på plåtar och låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30 minuter.
- Sätt ugen på 225°C.
- Grädda bullarna i 10 minuter.
Kockens kommentar
Bagaren knådar inte utan river degen. Att riva är ett gammalt ord för utvidga, utdraga. Knåda betyder bokstavligt upprepade tryckningar. Glutentrådarna i vetedeg skall utdragas inte tryckas ihop för att bli segt, elastiskt. Läs mer > Så knådas, rivs deg.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 33 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.