
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 266

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 26
Recept: 2407 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om franskbröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om kalljäsning bröddeg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Matgeek
Tillagning (20 min + 10 tim )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.
- Dag 1 deg: Lös jästen i vatten med salt.
- Ha därefter i olivolja och vetemjöl. Rör till en lös deg. Täck bunken och ställ in i kylen över natten.
- Nästa morgon: Sätt ugnen på 250ºC.
- Stjälp upp degen försiktigt på mjölad yta, Skär i portionsbitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda tills frallorna fått ordentligt med färg i cirka 15 minuter.
Kockens kommentar
Genom att hantera den jästa degen försiktigt och inte forma till runda bullar, behöver degen inte jäsas en gång till. Källarfranska brukar vara småfranska, men kan också vara franskbröd, det vill säga vitt limpbröd. Läs mer > Om franskbröd. Kalljäsning tar längre tid att jäsa än att jäsa i rumstemperatur. Läs mer > Om kalljäsning jäsdeg.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 25 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.